chlebek pita – 1 szt.
roślinny gyros OneDayMore – 100 g
papryka czerwona – 1 szt.
awokado – 1 szt.
pomidor – 1 szt.
cebula czerwona – 20 g
jogurt grecki – 100 g
ogórek zielony – 80 g
koperek – 10 g
czosnek – 5 g
sok z cytryny – 10 ml
mięta – 5 g
feta – 50 g
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy sos tzatziki. Ścieramy ogórek na grubych oczkach tarki i odsączamy z soku. Dodajemy jogurt grecki razem z posiekanym koperkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą.
Pieczemy paprykę w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, tak by przypalić i ściągnąć skórkę.
Następnie podgrzewamy roślinny gyros w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 7-8 minut.
Podgrzewamy pitę na grillu, na patelni lub w piekarniku. Gdy będzie gorąca, smarujemy ją delikatnie sosem tzatziki, nakładamy część gyrosu, ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, plastry awokado i cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pozostałą część gyrosu, zawijamy wszystko pitą i od dołu owijamy folią aluminiową, by całość się nie rozpadła. Podajemy z resztą sosu tzatziki.
Zamów online
Roślinny gyros ze słodką papryką i płatkami chili
Składniki
chlebek pita – 1 szt.
roślinny gyros OneDayMore – 100 g
papryka czerwona – 1 szt.
awokado – 1 szt.
pomidor – 1 szt.
cebula czerwona – 20 g
jogurt grecki – 100 g
ogórek zielony – 80 g
koperek – 10 g
czosnek – 5 g
sok z cytryny – 10 ml
mięta – 5 g
feta – 50 g
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy sos tzatziki. Ścieramy ogórek na grubych oczkach tarki i odsączamy z soku. Dodajemy jogurt grecki razem z posiekanym koperkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą.
Pieczemy paprykę w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, tak by przypalić i ściągnąć skórkę.
Następnie podgrzewamy roślinny gyros w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 7-8 minut.
Podgrzewamy pitę na grillu, na patelni lub w piekarniku. Gdy będzie gorąca, smarujemy ją delikatnie sosem tzatziki, nakładamy część gyrosu, ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, plastry awokado i cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pozostałą część gyrosu, zawijamy wszystko pitą i od dołu owijamy folią aluminiową, by całość się nie rozpadła. Podajemy z resztą sosu tzatziki.