Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
6
Czas przygotowania
60 min
Włoska klasyka w roślinnej odsłonie! Wypróbuj i przekonaj się, jak łatwo bez nawet odrobiny mięsa stworzyć pełną smaku lasagne, z aromatycznym sosem doprawionym ziołami, ciągnąąąącym się serem i apetycznie zarumienionym beszamelowym, idealnie kremowym sosem.
Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
6
Czas przygotowania
60 min
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i roślinne mielone OneDayMore.
Smażymy mięso aż się zarumieni. Następnie dodajemy startą marchew, pokrojony seler naciowy i suszone pomidory. Całość smażymy 3-4 minuty.
Dodajemy passatę, sos sojowy oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano oraz sól i miód.
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała zasmażka.
Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Wsypujemy ser i mieszamy aż się rozpuści.
Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy na nim w następującej kolejności: podgotowane płaty makaronu lasagne, sos boloński, sos beszamelowy, mozzarellę i ponownie płaty makaronu oraz sos boloński i beszamelowy, posypujemy mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem polecam odczekać 10 minut wtedy łatwiej się kroi i wykłada.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i roślinne mielone OneDayMore.
Smażymy mięso aż się zarumieni. Następnie dodajemy startą marchew, pokrojony seler naciowy i suszone pomidory. Całość smażymy 3-4 minuty.
Dodajemy passatę, sos sojowy oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano oraz sól i miód.
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała zasmażka.
Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Wsypujemy ser i mieszamy aż się rozpuści.
Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy na nim w następującej kolejności: podgotowane płaty makaronu lasagne, sos boloński, sos beszamelowy, mozzarellę i ponownie płaty makaronu oraz sos boloński i beszamelowy, posypujemy mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem polecam odczekać 10 minut wtedy łatwiej się kroi i wykłada.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl