Klopsiki w sosie paprykowym

Autor: Paweł Powaserowski

Ilość porcji
2

Czas przygotowania
20 min

Opis

Gęsty od warzyw i pachnący ziołami sos, w którym zatopione są roślinne klopsiki. To danie na domowy obiad, ale i imprezowy popis, bo nie tylko pysznie syci, ale też zachwyca aromatem i oryginalnością. Spróbuj, jak łatwo zaspokoić apetyt na coś wyjątkowego.

Klopsiki w sosie paprykowym

Autor: Paweł Powaserowski

Ilość porcji
2

Czas przygotowania
20 min

Ilość porcji
2

Czas przygotowania
20 min

Składniki

1 opakowanie klopsików OneDayMore
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
40 g masła
200 g pomidorów w puszce
50 g miodu
Świeża bazylia
50 g kaszy kuskus
Natka pietruszki
Szczypiorek
Świeży tymianek
30 ml oliwy

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy klopsiki i dusimy razem przez 5 min.

Blendujemy pomidory i zalewamy nimi paprykę z pulpecikami. Redukujemy doprawiając sos solą, pieprzem, miodem oraz świeżą bazylią. Siekamy drobno pietruszkę, szczypiorek oraz tymianek. Kuskus wsypujemy do małego rondla, solimy delikatnie i zalewamy wrzątkiem ok. 0,5 cm powyżej kuskusu, przykrywamy na około 5 min. Po 5 minutach mieszamy kuskus, by się nie kleił. Dodajemy posiekane zioła i oliwę. Całość posypujemy tymiankiem.

Składniki

1 opakowanie klopsików OneDayMore
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
40 g masła
200 g pomidorów w puszce
50 g miodu
Świeża bazylia
50 g kaszy kuskus
Natka pietruszki
Szczypiorek
Świeży tymianek
30 ml oliwy

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy klopsiki i dusimy razem przez 5 min.

Blendujemy pomidory i zalewamy nimi paprykę z pulpecikami. Redukujemy doprawiając sos solą, pieprzem, miodem oraz świeżą bazylią. Siekamy drobno pietruszkę, szczypiorek oraz tymianek. Kuskus wsypujemy do małego rondla, solimy delikatnie i zalewamy wrzątkiem ok. 0,5 cm powyżej kuskusu, przykrywamy na około 5 min. Po 5 minutach mieszamy kuskus, by się nie kleił. Dodajemy posiekane zioła i oliwę. Całość posypujemy tymiankiem.

Kontakt
Infolinia: +48 61 670 40 45
Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl
Chcesz kupić online?
Zapisz się na listę – poinformujemy
Cię o starcie sprzedaży!

    Kontakt
    Infolinia: +48 61 670 40 45
    Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
    Skontaktuj się z nami:
    odm@onedaymore.pl
    Chcesz kupić online?
    Zapisz się na listę – poinformujemy
    Cię o starcie sprzedaży!

      Chcesz kupić online?
      Zapisz się na listę – poinformujemy
      Cię o starcie sprzedaży!

        Social media

        Kontakt

        Infolinia: +48 61 670 40 45

        Czynna (pn.-pt.)
        08:00 – 16:00

        Skontaktuj się z nami:
        odm@onedaymore.pl