Ilość porcji
2
Czas przygotowania
20 min
Gęsty od warzyw i pachnący ziołami sos, w którym zatopione są roślinne klopsiki. To danie na domowy obiad, ale i imprezowy popis, bo nie tylko pysznie syci, ale też zachwyca aromatem i oryginalnością. Spróbuj, jak łatwo zaspokoić apetyt na coś wyjątkowego.
Ilość porcji
2
Czas przygotowania
20 min
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy klopsiki i dusimy razem przez 5 min.
Blendujemy pomidory i zalewamy nimi paprykę z pulpecikami. Redukujemy doprawiając sos solą, pieprzem, miodem oraz świeżą bazylią. Siekamy drobno pietruszkę, szczypiorek oraz tymianek. Kuskus wsypujemy do małego rondla, solimy delikatnie i zalewamy wrzątkiem ok. 0,5 cm powyżej kuskusu, przykrywamy na około 5 min. Po 5 minutach mieszamy kuskus, by się nie kleił. Dodajemy posiekane zioła i oliwę. Całość posypujemy tymiankiem.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy klopsiki i dusimy razem przez 5 min.
Blendujemy pomidory i zalewamy nimi paprykę z pulpecikami. Redukujemy doprawiając sos solą, pieprzem, miodem oraz świeżą bazylią. Siekamy drobno pietruszkę, szczypiorek oraz tymianek. Kuskus wsypujemy do małego rondla, solimy delikatnie i zalewamy wrzątkiem ok. 0,5 cm powyżej kuskusu, przykrywamy na około 5 min. Po 5 minutach mieszamy kuskus, by się nie kleił. Dodajemy posiekane zioła i oliwę. Całość posypujemy tymiankiem.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl