Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
2
Czas przygotowania
25 min
Te klopsiki są super, bo robi się je raz dwa, a smakują jak z menu najlepszej restauracji! A wszystko przez wyjątkowy sos, w którym połączyły się suszone pomidory i suszone śliwki. A to wszystko w towarzystwie kremowej burraty i pesto.
Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
2
Czas przygotowania
25 min
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200C.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej żeliwnej patelni i zarumieniamy klopsiki na średnim ogniu. Przekładamy do innego naczynia.
Na rozgrzane dno tej samej żeliwnej patelni wlewamy oliwę i obsmażamy przez około minutę na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chili.
Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone i suszone śliwki pokrojone w paseczki oraz pomidory w puszce. W kolejnym etapie dodajemy cukier, sól oraz pieprz. Całość dusimy około 15-20 minut na małym ogniu.
Dodajemy na sos pomidorowy, poszarpaną burratę, klopsiki. Całość skrapiamy pesto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
Podajemy obficie posypane bazylią z makaronem.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200C.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej żeliwnej patelni i zarumieniamy klopsiki na średnim ogniu. Przekładamy do innego naczynia.
Na rozgrzane dno tej samej żeliwnej patelni wlewamy oliwę i obsmażamy przez około minutę na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chili.
Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone i suszone śliwki pokrojone w paseczki oraz pomidory w puszce. W kolejnym etapie dodajemy cukier, sól oraz pieprz. Całość dusimy około 15-20 minut na małym ogniu.
Dodajemy na sos pomidorowy, poszarpaną burratę, klopsiki. Całość skrapiamy pesto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
Podajemy obficie posypane bazylią z makaronem.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl