Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
55 min
Takich kiełbasek w cieście jeszcze nie jedliście! Szybkie, pyszne i efektowne danie prosto z piekarnika: aromatyczne kiełbaski podsmażone z cebulą, zapieczone w puszystym cieście, z serowo-ziołową nutą. Niewiele pracy, a efekt: wow!
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
55 min
1 opakowanie kiełbasek roślinnych OneDayMore
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
4 jajka
2/3 szklanki mleka, 3,2%
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki startego parmezanu
Świeża bazylia
Ser buratta
Rukola
Żeliwną patelnię lub blaszkę o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Kiełbaski oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę wrzucamy na patelnię. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Mieszamy w misce lub robocie kuchennym oliwę, jaja, mleko, przesianą mąkę, sól. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeśli mamy więcej czasu to najlepiej odłożyć tak przygotowane ciasto na 20 minut, aby odpoczęło).
Rozgrzaną żeliwna patelnię wyjmujemy z piekarnika i wlewamy na nią gotowe ciasto, całość posypujemy miksturą ziół i sera.
Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. (UWAGA! NIE otwieramy piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia).
Wyjmujemy kiełbaski w cieście z piekarnika i podajemy na ciepło.
Przed podaniem kładziemy na wierzch ser burrata i rukolę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem oraz koperkiem.
1 opakowanie kiełbasek
roślinnych OneDayMore
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
4 jajka
2/3 szklanki mleka, 3,2%
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki startego parmezanu
Świeża bazylia
Ser buratta
Rukola
1 opakowanie kiełbasek
roślinnych OneDayMore
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
4 jajka
2/3 szklanki mleka, 3,2%
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki startego parmezanu
Świeża bazylia
Ser buratta
Rukola
Żeliwną patelnię lub blaszkę o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Kiełbaski oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę wrzucamy na patelnię. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Mieszamy w misce lub robocie kuchennym oliwę, jaja, mleko, przesianą mąkę, sól. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeśli mamy więcej czasu to najlepiej odłożyć tak przygotowane ciasto na 20 minut, aby odpoczęło).
Rozgrzaną żeliwna patelnię wyjmujemy z piekarnika i wlewamy na nią gotowe ciasto, całość posypujemy miksturą ziół i sera.
Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. (UWAGA! NIE otwieramy piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia).
Wyjmujemy kiełbaski w cieście z piekarnika i podajemy na ciepło.
Przed podaniem kładziemy na wierzch ser burrata i rukolę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem oraz koperkiem.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl