Burrito

Autor: Paweł Powaserowski

Ilość porcji
1

Czas przygotowania
30 min

Opis

Buritto na bogato, ole! Kuchnia Tex_Mex opanowana przez rośliny: roślinne mięso mielone, mnóstwo warzyw, a wszystko w aranżacji aromatycznych przypraw z meksykańskim temperamentem. Pszenna tortilla kryje całe mnóstwo smaku – przyrządź i odkryj go!

Burrito

Autor: Paweł Powaserowski


Ilość porcji
1
Czas przygotowania
30 min

Ilość porcji
1

Czas przygotowania
30 min

Składniki

1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
20 g selera naciowego
1 papryczka chili
20 g marchwi
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
120 g pomidorów w puszcze
50 g kukurydzy
50 g czerwonej fasoli
świeża kolendra
oliwa
szczypta wędzonej papryki chipotle
szczypta słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kakao
szczypta cynamonu
pół awokado hass
1 tortilla, 30 cm
50 g kwaśnej śmietany
50 g sera cheddar

Przygotowanie

Seler naciowy, chili oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy wcześniej posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy do warzyw. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Kruszymy mięso mielone w rękach i dodajemy do rondla. Podsmażamy całość ok. 10-15 min, aż mięso zacznie brązowieć. Pomidory blendujemy i zalewamy nimi mięso z warzywami. Gotujemy całość 20-30 min. aż zacznie gęstnieć. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy wędzoną papryką chipotle, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kakao.

Na tortilli rozsmarowujemy kwaśną śmietanę, nakładamy sos chili sin carne, tarty ser cheddar, plastry awokado i posypujemy świeżą kolendrą. Zawijamy buritto i zapiekamy przez 10 min. w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Zamów online

Roślinne mielone
delikatny, łagodny smak

Składniki

1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
20 g selera naciowego
1 papryczka chili
20 g marchwi
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
120 g pomidorów w puszcze
50 g kukurydzy
50 g czerwonej fasoli
świeża kolendra
oliwa
szczypta wędzonej papryki chipotle
szczypta słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kakao
szczypta cynamonu
pół awokado hass
1 tortilla, 30 cm
50 g kwaśnej śmietany
50 g sera cheddar

Przygotowanie

Seler naciowy, chili oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy wcześniej posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy do warzyw. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Kruszymy mięso mielone w rękach i dodajemy do rondla. Podsmażamy całość ok. 10-15 min, aż mięso zacznie brązowieć. Pomidory blendujemy i zalewamy nimi mięso z warzywami. Gotujemy całość 20-30 min. aż zacznie gęstnieć. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy wędzoną papryką chipotle, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kakao.

Na tortilli rozsmarowujemy kwaśną śmietanę, nakładamy sos chili sin carne, tarty ser cheddar, plastry awokado i posypujemy świeżą kolendrą. Zawijamy buritto i zapiekamy przez 10 min. w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Zamów online

Roślinne mielone
delikatny, łagodny smak

Kontakt
Infolinia: +48 61 670 40 45
Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl

Social media

Kontakt

Infolinia: +48 61 670 40 45

Czynna (pn.-pt.)
08:00 – 16:00

Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl