Autor: Paweł Powaserowski
Ilość porcji
1
Czas przygotowania
30 min
Buritto na bogato, ole! Kuchnia Tex_Mex opanowana przez rośliny: roślinne mięso mielone, mnóstwo warzyw, a wszystko w aranżacji aromatycznych przypraw z meksykańskim temperamentem. Pszenna tortilla kryje całe mnóstwo smaku – przyrządź i odkryj go!
Autor: Paweł Powaserowski
Czas przygotowania
30 min
Ilość porcji
1
Czas przygotowania
30 min
1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
20 g selera naciowego
1 papryczka chili
20 g marchwi
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
120 g pomidorów w puszcze
50 g kukurydzy
50 g czerwonej fasoli
Świeża kolendra
Oliwa
Szczypta wędzonej papryki
chipotle
Szczypta słodkiej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta
gałka muszkatołowa
Szczypta kakao
Szczypta cynamonu
Pół awokado hass
1 tortilla, 30 cm
50 g kwaśnej śmietany
50 g sera cheddar
Seler naciowy, chili oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy wcześniej posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy do warzyw. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Kruszymy mięso mielone w rękach i dodajemy do rondla. Podsmażamy całość ok. 10-15 min, aż mięso zacznie brązowieć. Pomidory blendujemy i zalewamy nimi mięso z warzywami. Gotujemy całość 20-30 min. aż zacznie gęstnieć. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy wędzoną papryką chipotle, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kakao.
Na tortilli rozsmarowujemy kwaśną śmietanę, nakładamy sos chili sin carne, tarty ser cheddar, plastry awokado i posypujemy świeżą kolendrą. Zawijamy buritto i zapiekamy przez 10 min. w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
20 g selera naciowego
1 papryczka chili
20 g marchwi
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
120 g pomidorów w puszcze
50 g kukurydzy
50 g czerwonej fasoli
Świeża kolendra
Oliwa
Szczypta wędzonej papryki
chipotle
Szczypta słodkiej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta
gałka muszkatołowa
Szczypta kakao
Szczypta cynamonu
Pół awokado hass
1 tortilla, 30 cm
50 g kwaśnej śmietany
50 g sera cheddar
Seler naciowy, chili oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy wcześniej posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy do warzyw. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Kruszymy mięso mielone w rękach i dodajemy do rondla. Podsmażamy całość ok. 10-15 min, aż mięso zacznie brązowieć. Pomidory blendujemy i zalewamy nimi mięso z warzywami. Gotujemy całość 20-30 min. aż zacznie gęstnieć. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy wędzoną papryką chipotle, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kakao.
Na tortilli rozsmarowujemy kwaśną śmietanę, nakładamy sos chili sin carne, tarty ser cheddar, plastry awokado i posypujemy świeżą kolendrą. Zawijamy buritto i zapiekamy przez 10 min. w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl