Autor: Paweł Powaserowski
Ilość porcji
1
Czas przygotowania
20 min
Ostrzysz sobie zęby na zdecydowane smaki? Soczysty burger w towarzystwie sosu chrzanowego i marynowanej cebuli zdecydowanie włada podniebieniami. A że je się oczami, dorzuciliśmy do niego pomarańczowy ser mimolette, zieloną roszponkę j czerwone pomidory. Pysznie jest!
Autor: Paweł Powaserowski
Czas przygotowania
20 min
1 burger OneDayMore
50 g majonezu
20 g chrzanu
6 g miodu
Świeży koperek
30 g pieczarek
Pomidor
Cebula czerwona
100 ml wody
50 ml octu winnego
Szczypta cukru
Świeży rozmaryn
1 plaster sera mimolette
Roszponka
10 g masła
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 bułka do burgerów
Mieszamy majonez z chrzanem, miodem i drobno posiekanym koperkiem.
Cebulę kroimy w plastry około 0,5 cm. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, wino, cukier oraz rozmaryn. Gdy zacznie się gotować delikatnie solimy. Gorącą zalewą zalewamy cebulę, nie zagotowujemy. Marynujemy przez 15 min.
Pieczarki kroimy w plastry o grubości 1 cm i smażymy na maśle aż nabiorą złotego koloru. Bułkę przekrajamy w poprzek i podsmażamy na maśle stroną wewnętrzną.
W międzyczasie na maśle z odrobiną oleju podsmażamy burgery soląc i pieprząc je podczas obracania, ok. 5 min z każdej strony.
Bułkę smarujemy z dwóch stron sosem chrzanowym, na dolną część rozkładamy roszponkę, usmażonego burgera, na gorący kotlet układamy ser mimolette, podsmażone pieczarki, marynowaną cebulę, pomidora oraz znów roszponkę.
Wszystko zamykamy górną połówką bułki. Przebijamy burgera nożem albo długą wykałaczką, aby utrzymać pion.
Mieszamy majonez z chrzanem, miodem i drobno posiekanym koperkiem.
Cebulę kroimy w plastry około 0,5 cm. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, wino, cukier oraz rozmaryn. Gdy zacznie się gotować delikatnie solimy. Gorącą zalewą zalewamy cebulę, nie zagotowujemy. Marynujemy przez 15 min.
Pieczarki kroimy w plastry o grubości 1 cm i smażymy na maśle aż nabiorą złotego koloru. Bułkę przekrajamy w poprzek i podsmażamy na maśle stroną wewnętrzną.
W międzyczasie na maśle z odrobiną oleju podsmażamy burgery soląc i pieprząc je podczas obracania, ok. 5 min z każdej strony.
Bułkę smarujemy z dwóch stron sosem chrzanowym, na dolną część rozkładamy roszponkę, usmażonego burgera, na gorący kotlet układamy ser mimolette, podsmażone pieczarki, marynowaną cebulę, pomidora oraz znów roszponkę.
Wszystko zamykamy górną połówką bułki. Przebijamy burgera nożem albo długą wykałaczką, aby utrzymać pion.
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl