Burger w sosie chrzanowym

Autor: Paweł Powaserowski

Ilość porcji
1

Czas przygotowania
20 min

Opis

Ostrzysz sobie zęby na zdecydowane smaki? Soczysty burger w towarzystwie sosu chrzanowego i marynowanej cebuli zdecydowanie włada podniebieniami. A że je się oczami, dorzuciliśmy  do niego pomarańczowy ser mimolette, zieloną roszponkę j czerwone pomidory. Pysznie jest!

Burger w sosie chrzanowym

Autor: Paweł Powaserowski


Ilość porcji
1
Czas przygotowania
20 min
Ilość porcji
1

Czas przygotowania
20 min

Składniki

1 burger OneDayMore
50 g majonezu
20 g chrzanu
6 g miodu
Świeży koperek
30 g pieczarek
Pomidor
Cebula czerwona
100 ml wody
50 ml octu winnego
Szczypta cukru
Świeży rozmaryn
1 plaster sera mimolette
Roszponka
10 g masła
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 bułka do burgerów

Przygotowanie

Mieszamy majonez z chrzanem, miodem i drobno posiekanym koperkiem.

Cebulę kroimy w plastry około 0,5 cm. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, wino, cukier oraz rozmaryn. Gdy zacznie się gotować delikatnie solimy. Gorącą zalewą zalewamy cebulę, nie zagotowujemy. Marynujemy przez 15 min.

Pieczarki kroimy w plastry o grubości 1 cm i smażymy na maśle aż nabiorą złotego koloru. Bułkę przekrajamy w poprzek i podsmażamy na maśle stroną wewnętrzną.

W międzyczasie na maśle z odrobiną oleju podsmażamy burgery soląc i pieprząc je podczas obracania, ok. 5 min z każdej strony.

Bułkę smarujemy z dwóch stron sosem chrzanowym, na dolną część rozkładamy roszponkę, usmażonego burgera, na gorący kotlet układamy ser mimolette, podsmażone pieczarki, marynowaną cebulę, pomidora oraz znów roszponkę.

Wszystko zamykamy górną połówką bułki. Przebijamy burgera nożem albo długą wykałaczką, aby utrzymać pion.

Zamów online

Roślinne burgery
klasyczny smak

Składniki

1 burger OneDayMore
50 g majonezu
20 g chrzanu
6 g miodu
świeży koperek
30 g pieczarek
pomidor
cebula czerwona
100 ml wody
50 ml octu winnego
szczypta cukru
świeży rozmaryn
1 plaster sera mimolette
roszponka
10 g masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 bułka do burgerów

Przygotowanie

Mieszamy majonez z chrzanem, miodem i drobno posiekanym koperkiem.

Cebulę kroimy w plastry około 0,5 cm. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, wino, cukier oraz rozmaryn. Gdy zacznie się gotować delikatnie solimy. Gorącą zalewą zalewamy cebulę, nie zagotowujemy. Marynujemy przez 15 min.

Pieczarki kroimy w plastry o grubości 1 cm i smażymy na maśle aż nabiorą złotego koloru. Bułkę przekrajamy w poprzek i podsmażamy na maśle stroną wewnętrzną.

W międzyczasie na maśle z odrobiną oleju podsmażamy burgery soląc i pieprząc je podczas obracania, ok. 5 min z każdej strony.

Bułkę smarujemy z dwóch stron sosem chrzanowym, na dolną część rozkładamy roszponkę, usmażonego burgera, na gorący kotlet układamy ser mimolette, podsmażone pieczarki, marynowaną cebulę, pomidora oraz znów roszponkę.

Wszystko zamykamy górną połówką bułki. Przebijamy burgera nożem albo długą wykałaczką, aby utrzymać pion.

Zamów online

Roślinne burgery
klasyczny smak

Kontakt
Infolinia: +48 61 670 40 45
Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl

Social media

Kontakt

Infolinia: +48 61 670 40 45

Czynna (pn.-pt.)
08:00 – 16:00

Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl