Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
1
Czas przygotowania
20 min
Burger na śniadanie? A właśnie, że tak! Zacznij dzień od niebanalnego, ale jakże pysznego połączenia roślinnego burgera z jakiem sadzonym, awokado, niesłychanie pysznym sosem orzechowym i … bekonem z pietruszki!
Czas przygotowania
20 min
1 bułka
1 burger roślinny OneDayMore
1 jajko
1 łyżka masła
1 awokado
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka szczypiorku
1 pietruszka
sos sojowy
oliwa
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy za pomocą obieraczki do warzyw we wstążki. Warzywo przekładamy do miseczki i skrapiamy obficie sosem sojowym. Marynujemy przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oliwie tak długo, aż nabierze koloru. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy sos mieszając pokrojony szczypiorek, majonez i masło orzechowe.
Awokado przecinamy wzdłuż na pół i pozbywamy się pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, a następnie kroimy na równe plastry. Całość prószymy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelni na maśle smażymy jajka sadzone. Pod koniec posypujemy je pieprzem.
Podsmażamy dwie części bułki.
Burgery roślinne grillujemy na patelni grillowej ok. 4 minuty z każdej strony.
Podpieczoną bułkę smarujemy sosem orzechowym, kładziemy burgera, plastry awokado, bekon z pietruszki oraz jako sadzone. Zamykamy drugą częścią bułki.
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy za pomocą obieraczki do warzyw we wstążki. Warzywo przekładamy do miseczki i skrapiamy obficie sosem sojowym. Marynujemy przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oliwie tak długo, aż nabierze koloru. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy sos mieszając pokrojony szczypiorek, majonez i masło orzechowe.
Awokado przecinamy wzdłuż na pół i pozbywamy się pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, a następnie kroimy na równe plastry. Całość prószymy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelni na maśle smażymy jajka sadzone. Pod koniec posypujemy je pieprzem.
Podsmażamy dwie części bułki.
Burgery roślinne grillujemy na patelni grillowej ok. 4 minuty z każdej strony.
Podpieczoną bułkę smarujemy sosem orzechowym, kładziemy burgera, plastry awokado, bekon z pietruszki oraz jako sadzone. Zamykamy drugą częścią bułki.