Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
8
Czas przygotowania
30 min
Przygotuj pyszną, świąteczną przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz smakowity sposób na wegańskie paszteciki z roślinnymi kiełbaskami OneDayMore! Chrupiące, przyprawione karmelizowaną cebulką, czarnuszką i majerankiem…
Czas przygotowania
20 min
2 opakowania kiełbasek OneDayMore
2 łyżki oliwy
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki powideł
karmelizowana cebulka:
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula
1 gałązka tymianku
1 łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
dodatkowo:
1 łyżka mleka roślinnego lub w wersji wegetariańskiej 1 białko jajka
czarnuszka do posypania
świeży tymianek
sól gruboziarnista
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Karmelizowana cebula:
Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w talarki oraz tymianek i smażymy.Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Kiełbaski:
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbaski z każdej strony, aż będa złote.
Przygotowanie całości:
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w paski szerokości
kiełbasek.
Każdy płat ciasta smarujemy powidłami, na środek nakładamy
karmelizowaną cebulę oraz podsmażone kiełbaski.
Zwijamy, formując paszteciki.
Każdy pasztecik smarujemy mlekiem roślinnym lub białkiem
jaja i oprószamy czarnuszką oraz solą gruboziarnistą.
Pieczemy paszteciki 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
2 opakowania kiełbasek OneDaymore
2 łyżki oliwy
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki powideł
karmelizowana cebulka:
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula
1 gałązka tymianku
1 łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
dodatkowo:
1 łyżka mleka roślinnego lub w wersji wegetariańskiej 1 białko jajka
czarnuszka do posypania
świeży tymianek
sól gruboziarnista
1 bułka
1 burger roślinny OneDayMore
1 jajko
1 łyżka masła
1 awokado
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka szczypiorku
1 pietruszka
sos sojowy
oliwa
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Karmelizowana cebula:
Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w talarki oraz tymianek i smażymy.Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Kiełbaski:
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbaski z każdej strony, aż będa złote.
Przygotowanie całości:
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w paski szerokości
kiełbasek.
Każdy płat ciasta smarujemy powidłami, na środek nakładamy
karmelizowaną cebulę oraz podsmażone kiełbaski.
Zwijamy, formując paszteciki.
Każdy pasztecik smarujemy mlekiem roślinnym lub białkiem
jaja i oprószamy czarnuszką oraz solą gruboziarnistą.
Pieczemy paszteciki 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.