Autor: Kinga Paruzel
Ilość porcji
8
Czas przygotowania
30 min
Przygotuj pyszną, świąteczną przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz smakowity sposób na wegańskie paszteciki z roślinnymi kiełbaskami OneDayMore! Chrupiące, przyprawione karmelizowaną cebulką, czarnuszką i majerankiem…
Czas przygotowania
20 min
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Karmelizowana cebula:
Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w talarki oraz tymianek i smażymy.Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Kiełbaski:
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbaski z każdej strony, aż będa złote.
Przygotowanie całości:
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w paski szerokości
kiełbasek.
Każdy płat ciasta smarujemy powidłami, na środek nakładamy
karmelizowaną cebulę oraz podsmażone kiełbaski.
Zwijamy, formując paszteciki.
Każdy pasztecik smarujemy mlekiem roślinnym lub białkiem
jaja i oprószamy czarnuszką oraz solą gruboziarnistą.
Pieczemy paszteciki 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Karmelizowana cebula:
Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w talarki oraz tymianek i smażymy.Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Kiełbaski:
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbaski z każdej strony, aż będa złote.
Przygotowanie całości:
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w paski szerokości
kiełbasek.
Każdy płat ciasta smarujemy powidłami, na środek nakładamy
karmelizowaną cebulę oraz podsmażone kiełbaski.
Zwijamy, formując paszteciki.
Każdy pasztecik smarujemy mlekiem roślinnym lub białkiem
jaja i oprószamy czarnuszką oraz solą gruboziarnistą.
Pieczemy paszteciki 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.