WEGESPORTOWIEC. SKĄD CZERPAĆ BIAŁKO, GDY NIE JESZ MIĘSA?

WEGESPORTOWIEC. SKĄD CZERPAĆ BIAŁKO, GDY NIE JESZ MIĘSA?

Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi 1 g białka na kilogram masy ciała na dobę. U osób aktywnych fizycznie to zapotrzebowanie rośnie do około 1,5-2 g białka na 1 kg masy ciała, ponieważ organizm potrzebuje go do regeneracji i odbudowy komórek. Dlatego uprawiający sport weganie i wegetarianie muszą szczególną wagę przywiązywać do odpowiednich „dostaw” białka do swojego organizmu.

Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi 1 g białka na kilogram masy ciała na dobę. U osób aktywnych fizycznie to zapotrzebowanie rośnie do około 1,5-2 g białka na 1 kg masy ciała, ponieważ organizm potrzebuje go do regeneracji i odbudowy komórek. Dlatego uprawiający sport weganie i wegetarianie muszą szczególną wagę przywiązywać do odpowiednich „dostaw” białka do swojego organizmu.

Jeśli nie z mięsa, to skąd?

Jeśli nie z mięsa, to skąd?

Wiele osób aktywnych fizycznie obawia się, że wykluczenie mięsa i produktów odzwierzęcych z ich diety mogłoby prowadzić do deficytu białka i niezbędnych aminokwasów. Okazuje się jednak, że przy prawidłowo zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie bez problemu dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka z nieprzetworzonych produktów roślinnych, w razie potrzeby posiłkując się bardziej przetworzonymi produktami. Tych ostatnich na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej i są coraz lepszej jakości.

Osoby aktywne na diecie roślinnej powinny przede wszystkim jeść dużo strączków, bo są one głównym źródłem wartościowego białka. W przypadku wegetarian zbilansowanie ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest prostsze, bo jajka zawierają je w wystarczających dla zaspokojenia potrzeb organizmu proporcjach. W przypadku wegan sprawa jest nieco trudniejsza – najbliższa optymalnemu profilowi aminokwasowemu jest soja, jednak nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze. Dlatego weganom trenującym szczególnie intensywnie lub będącym na dietach redukcyjnych zaleca się stosowanie dodatkowej suplementacji. Każda jej forma powinna być skonsultowana ze specjalistą.

Wiele osób aktywnych fizycznie obawia się, że wykluczenie mięsa i produktów odzwierzęcych z ich diety mogłoby prowadzić do deficytu białka i niezbędnych aminokwasów. Okazuje się jednak, że przy prawidłowo zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie bez problemu dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka z nieprzetworzonych produktów roślinnych, w razie potrzeby posiłkując się bardziej przetworzonymi produktami. Tych ostatnich na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej i są coraz lepszej jakości.

Osoby aktywne na diecie roślinnej powinny przede wszystkim jeść dużo strączków, bo są one głównym źródłem wartościowego białka. W przypadku wegetarian zbilansowanie ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest prostsze, bo jajka zawierają je w wystarczających dla zaspokojenia potrzeb organizmu proporcjach. W przypadku wegan sprawa jest nieco trudniejsza – najbliższa optymalnemu profilowi aminokwasowemu jest soja, jednak nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze. Dlatego weganom trenującym szczególnie intensywnie lub będącym na dietach redukcyjnych zaleca się stosowanie dodatkowej suplementacji. Każda jej forma powinna być skonsultowana ze specjalistą.

Białko podane na talerzu

Białko podane na talerzu

Strączki, główne źródło wartościowego białka w diecie roślinnej, wymagają odpowiedniego przygotowania. Zawsze konieczne jest ich długie moczenie, długie gotowanie oraz podawanie razem z wartościowymi tłuszczami i węglowodanami, najlepiej pochodzącymi z warzyw.

Można też sięgnąć po zrobione z warzyw strączkowych gotowe produkty, których skład jest odpowiednio zbilansowany, a smak dopracowany. Roślinne One Day More, które oparte są na ziarnach grochu, mają aż do 18 g białka w 100 g produktu. Dodatek białka ryżowego czy białka z prażonych pestek dyni stanowi uzupełnienie aminokwasów obecnych w białku grochu. Kiełbaski, burgery i klopsiki One Day More są też źródłem żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, a nawet deficytowej w dietach roślinnych witaminy B12. A do tego są pyszne, więc stanowią nie tylko rozsądną, ale też bardzo przyjemną alternatywę dla mięsa nie tylko dla aktywnych osób, które chcą całkowicie lub częściowo wyeliminować je z diety.

Strączki, główne źródło wartościowego białka w diecie roślinnej, wymagają odpowiedniego przygotowania. Zawsze konieczne jest ich długie moczenie, długie gotowanie oraz podawanie razem z wartościowymi tłuszczami i węglowodanami, najlepiej pochodzącymi z warzyw.

Można też sięgnąć po zrobione z warzyw strączkowych gotowe produkty, których skład jest odpowiednio zbilansowany, a smak dopracowany. Roślinne One Day More, które oparte są na ziarnach grochu, mają aż do 18 g białka w 100 g produktu. Dodatek białka ryżowego czy białka z prażonych pestek dyni stanowi uzupełnienie aminokwasów obecnych w białku grochu. Kiełbaski, burgery i klopsiki One Day More są też źródłem żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, a nawet deficytowej w dietach roślinnych witaminy B12. A do tego są pyszne, więc stanowią nie tylko rozsądną, ale też bardzo przyjemną alternatywę dla mięsa nie tylko dla aktywnych osób, które chcą całkowicie lub częściowo wyeliminować je z diety.

Sprawdź pozostałe artykuły

Sprawdź pozostałe artykuły

Kontakt
Infolinia: +48 61 670 40 45
Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
Skontaktuj się z nami:
odm@onedaymore.pl
Chcesz kupić online?
Zapisz się na newsletter – poinformujemy
Cię o starcie sprzedaży!

    Kontakt
    Infolinia: +48 61 670 40 45
    Czynna (pn.-pt.) 08:00 – 16:00
    Skontaktuj się z nami:
    odm@onedaymore.pl
    Chcesz kupić online?
    Zapisz się na newsletter – poinformujemy
    Cię o starcie sprzedaży!

      Chcesz kupić online?
      Zapisz się na newsletter – poinformujemy
      Cię o starcie sprzedaży!

        Social media

        Kontakt

        Infolinia: +48 61 670 40 45

        Czynna (pn.-pt.)
        08:00 – 16:00
        Skontaktuj się z nami:
        odm@onedaymore.pl