Nie od dziś wiadomo, że dieta roślinna znacznie przyczynia się do ochrony naszej planety. Wszystko to za sprawą wpływu na ograniczenie hodowli przemysłowej, a także znacznego skrócenia łańcucha produkcyjnego. To jednak nie koniec korzyści, ponieważ dieta roślinna pomaga nie tylko planecie, ale także nam. Korzystnie wpływa na organizm człowieka, a także jest jego ogromnym sprzymierzeńcem w czasie odchudzania.
Nie od dziś wiadomo, że dieta roślinna znacznie przyczynia się do ochrony naszej planety. Wszystko to za sprawą wpływu na ograniczenie hodowli przemysłowej, a także znacznego skrócenia łańcucha produkcyjnego. To jednak nie koniec korzyści, ponieważ dieta roślinna pomaga nie tylko planecie, ale także nam. Korzystnie wpływa na organizm człowieka, a także jest jego ogromnym sprzymierzeńcem w czasie odchudzania.
Jeden z większych znaków zapytania, jakie pojawiają się w naszej głowie, gdy rozważamy przejście na dietę roślinną, dotyczy jej wpływu na nasz organizm. Akademia Żywienia i Dietetyki potwierdziła, że właściwie rozplanowana dieta roślinna (zarówno wegetariańska, jak i wegańska) jest odpowiednia dla ludzi na wszystkich etapach życia. Zwiększone spożycie warzyw, owoców, strączków i nasion korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Już samo zwiększenie liczby posiłków roślinnych w ciągu tygodnia, bez całkowitej rezygnacji z produktów mięsnych, ma na nas dobry wpływ. Każdy przypadek należy oczywiście traktować bardzo indywidualnie i w razie konieczności najlepiej skonsultować się z ekspertem z dziedziny dietetyki.
Jeden z większych znaków zapytania, jakie pojawiają się w naszej głowie, gdy rozważamy przejście na dietę roślinną, dotyczy jej wpływu na nasz organizm. Akademia Żywienia i Dietetyki potwierdziła, że właściwie rozplanowana dieta roślinna (zarówno wegetariańska, jak i wegańska) jest odpowiednia dla ludzi na wszystkich etapach życia. Zwiększone spożycie warzyw, owoców, strączków i nasion korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Już samo zwiększenie liczby posiłków roślinnych w ciągu tygodnia, bez całkowitej rezygnacji z produktów mięsnych, ma na nas dobry wpływ. Każdy przypadek należy oczywiście traktować bardzo indywidualnie i w razie konieczności najlepiej skonsultować się z ekspertem z dziedziny dietetyki.
Choć dieta roślinna sama w sobie nie jest dietą odchudzającą, to może znacznie wspomóc utratę niechcianych kilogramów. Rośliny strączkowe, dzięki wysokiej zawartości błonnika, sprawiają, że szybciej odczuwamy sytość, która jednocześnie utrzymuje się znacznie dłużej. Nasze zapotrzebowanie na jedzenie staje się więc mniejsze. Dodatkowo błonnik wspomaga trawienie i przyswajanie cukrów. Pokarmy roślinne to także bardzo ważne źródło węglowodanów, których potrzebuje nasz mózg.
Choć dieta roślinna sama w sobie nie jest dietą odchudzającą, to może znacznie wspomóc utratę niechcianych kilogramów. Rośliny strączkowe, dzięki wysokiej zawartości błonnika, sprawiają, że szybciej odczuwamy sytość, która jednocześnie utrzymuje się znacznie dłużej. Nasze zapotrzebowanie na jedzenie staje się więc mniejsze. Dodatkowo błonnik wspomaga trawienie i przyswajanie cukrów. Pokarmy roślinne to także bardzo ważne źródło węglowodanów, których potrzebuje nasz mózg.
Roślinne zamienniki stają się coraz bardziej dostępne na rynku. To oczywiście oznacza, że mamy w czym wybierać i możemy poszukiwać coraz lepiej dopasowanych do naszych potrzeb produktów. Roślinne One Day More to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zmienić dietę na zdrowszą, a przy okazji wspomóc swoje odchudzanie. Produkty strączkowe w porównaniu z sojowymi zawierają mniej tłuszczu. Dzięki ich różnorodnym formom mamy możliwość przygotowania wielu posiłków. Jak przecież wiadomo, odchudzanie z powodzeniem może być wspierane nie tylko przez odpowiedni dobór produktów, ale też przez ich atrakcyjne przygotowanie, które zapewnia nam radość z jedzenia.
Roślinne zamienniki stają się coraz bardziej dostępne na rynku. To oczywiście oznacza, że mamy w czym wybierać i możemy poszukiwać coraz lepiej dopasowanych do naszych potrzeb produktów. Roślinne One Day More to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zmienić dietę na zdrowszą, a przy okazji wspomóc swoje odchudzanie. Produkty strączkowe w porównaniu z sojowymi zawierają mniej tłuszczu. Dzięki ich różnorodnym formom mamy możliwość przygotowania wielu posiłków. Jak przecież wiadomo, odchudzanie z powodzeniem może być wspierane nie tylko przez odpowiedni dobór produktów, ale też przez ich atrakcyjne przygotowanie, które zapewnia nam radość z jedzenia.