Rezygnacja z mięsa nie wszystkim przychodzi łatwo. Nie każdemu też służy jego eliminacja z diety. Fleksitarianizm jest rozwiązaniem, które pozwala pogodzić zdrowsze odżywianie z brakiem konieczności odstawienia ulubionego kotleta. Jak? Elastycznie!
Fleksitarianizm to rozwiązanie dla osób, które chcą częściowo lub docelowo całkowicie wyeliminować ze swojej diety produkty mięsne. Dieta ta polega na stopniowym ograniczeniu liczby mięsnych posiłków w tygodniowym jadłospisie. To rozwiązanie stosuje już blisko 43% Polaków! Dlaczego fleksitarianizm staje się coraz popularniejszy? Bo pozwala stopniowo, we własnym rytmie, odejmować z codziennej diety mięsne dania. Ograniczając, a nie całkowicie rezygnując z mięsa, oswajasz swój organizm z mniejszą jego dawką, a Twoje zwyczaje żywieniowe mają możliwość się utrwalić, dzięki czemu zostać z Tobą na dłużej jako styl życia, a nie chwilowa odmiana.
Fleksitarianizm to rozwiązanie dla osób, które chcą częściowo lub docelowo całkowicie wyeliminować ze swojej diety produkty mięsne. Dieta ta polega na stopniowym ograniczeniu liczby mięsnych posiłków w tygodniowym jadłospisie. To rozwiązanie stosuje już blisko 43% Polaków! Dlaczego fleksitarianizm staje się coraz popularniejszy? Bo pozwala stopniowo, we własnym rytmie, odejmować z codziennej diety mięsne dania. Ograniczając, a nie całkowicie rezygnując z mięsa, oswajasz swój organizm z mniejszą jego dawką, a Twoje zwyczaje żywieniowe mają możliwość się utrwalić, dzięki czemu zostać z Tobą na dłużej jako styl życia, a nie chwilowa odmiana.
Ile posiłków mięsnych powinno się jeść na diecie fleksi? Nie ma tu sztywnych wytycznych. Na początek możesz zrezygnować z mięsa np. dwa dni w tygodniu, stopniowo zwiększając liczbę dni bezmięsnych. Wiele osób wybiera na przykład jeden dzień w tygodniu z daniem mięsnym, w pozostałe dni stosuje jadłospis wegetariański. Ale w diecie fleksitariańskiej wszystko zależy od Ciebie, Twoich możliwości i potrzeb. Ważne, żeby eliminując mięso, zacząć od produktów najbardziej szkodliwych dla naszego organizmu: mięsa czerwonego oraz produktów wysokoprzetworzonych, jak konserwy, wędliny, dania fast food itd.
Ile posiłków mięsnych powinno się jeść na diecie fleksi? Nie ma tu sztywnych wytycznych. Na początek możesz zrezygnować z mięsa np. dwa dni w tygodniu, stopniowo zwiększając liczbę dni bezmięsnych. Wiele osób wybiera na przykład jeden dzień w tygodniu z daniem mięsnym, w pozostałe dni stosuje jadłospis wegetariański. Ale w diecie fleksitariańskiej wszystko zależy od Ciebie, Twoich możliwości i potrzeb. Ważne, żeby eliminując mięso, zacząć od produktów najbardziej szkodliwych dla naszego organizmu: mięsa czerwonego oraz produktów wysokoprzetworzonych, jak konserwy, wędliny, dania fast food itd.
Przechodząc na dietę fleksitariańską, nie wystarczy po prostu usunąć z menu kilka posiłków mięsnych. Fleksi ma za zadanie wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe, więc Twoja dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, bogata w warzywa, owoce, produkty będące bogatym źródłem białka, jak tofu, nasiona strączkowe, makarony, mąka czy pasty typu humus. Komponując jadłospis fleksi, włącz do niego nabiał, ryby i jaja, orzechy, nasiona, a w dni mięsne wybieraj chude mięso, najlepiej drobiowe.
Przechodząc na dietę fleksitariańską, nie wystarczy po prostu usunąć z menu kilka posiłków mięsnych. Fleksi ma za zadanie wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe, więc Twoja dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, bogata w warzywa, owoce, produkty będące bogatym źródłem białka, jak tofu, nasiona strączkowe, makarony, mąka czy pasty typu humus. Komponując jadłospis fleksi, włącz do niego nabiał, ryby i jaja, orzechy, nasiona, a w dni mięsne wybieraj chude mięso, najlepiej drobiowe.
Świetnym uzupełnieniem diety fleksitariańskiej są roślinne odpowiedniki mięsa, także dla tych osób, którym trudno zrezygnować z mięsa, bo po prostu lubią jego smak.
Roślinne burgery, kiełbaski, klopsiki powstają na bazie grochu. Dobry skład, odpowiednie przyprawy i długo testowana autorska receptura pozwoliły uzyskać produkty, które smakiem, zapachem, teksturą, soczystością, a nawet krwistą barwą bardzo mocno przypominają mięsne odpowiedniki. Zbilansowany skład sprawia, że Roślinne OneDayMore są bogatym źródłem białka, dostarczają też żelaza, a nawet deficytowej w dietach roślinnej witaminy B12.
Świetnym uzupełnieniem diety fleksitariańskiej są roślinne odpowiedniki mięsa, także dla tych osób, którym trudno zrezygnować z mięsa, bo po prostu lubią jego smak.
Roślinne burgery, kiełbaski, klopsiki powstają na bazie grochu. Dobry skład, odpowiednie przyprawy i długo testowana autorska receptura pozwoliły uzyskać produkty, które smakiem, zapachem, teksturą, soczystością, a nawet krwistą barwą bardzo mocno przypominają mięsne odpowiedniki. Zbilansowany skład sprawia, że Roślinne OneDayMore są bogatym źródłem białka, dostarczają też żelaza, a nawet deficytowej w dietach roślinnej witaminy B12.